Monday 23 June 2014

"Приказки за едно пътуване към себе си" 8




(Откъс 8 от "Приказки за едно пътуване към себе си", in Bulgarian)

*                *                 *
Неслучайно човешкият живот се създава с  активното участие на най-голямата клетка в тялото – яйцеклетката. Яйцеклетката е царицата на клетките. Като всяка царска особа, тя трудно се поддава на съблазняване и покоряване. Знае простичките женски начини да флиртува и съблазнява, но не е лесно да достигнеш до нея. Всичко започва с едно намигване, малко усмивки и продължава по познатия си сценарий. Танц между яйцеклетката и множеството, милиони войничета-сперматозоиди, устремени в любовен ритъм към нея.  Печели този, който най-бързо достигне до вътрешността и. Ако това се случи, оттам нататък всичко е в ръцете на Великата Енергия, която направлява малката душа и тя се имплантира в новото си тяло. Следват девет прекрасни месеца, през които малката душа ще трябва отвътре да изследва новата си форма – човешкото тяло. Ако това не се случи, то Нейно Величество яйцеклетката продължава самотния си танц, докато не схване правилата на играта. Даже и Техни Величества трябва някой ден да се оставят да бъдат уловени. В живота те често го правят без ни най-малка съпротивива и с най-голяма готовност. Всичко зависи от характера и темперамента на Нейно Величество Яйцеклетката. Но тя не бива да се дърпа прекалено дълго, защото има опасност  войничета-сперматозоиди да се изморят и да намалят подвижността си, да се обезформят и да си развалят морфологията и да намалеят като количество. Всичко това ще  бъде огромен повод за нова драма, но глупавата и суетна  царица отказва понякога да приеме, че трябва да си има работа с някакви си прости войничета. Ако това, недай Боже, се случи, ще се наложи да се ползват чужди войничета – донори. И тогава играта ще се окаже по-дълга и много по-скъпо струваща. Не ми оставаше нищо друго освен да овещавам и моля горещо Нейно Величество.  С риск Ема да ме чуе и да се обиди, ще си позволя да се усъмня  в голямата полза за природата на жената от нейната ученост и образованост. Колкото  по-учена е жената, толкова по-суетна ставаше яйцеклетката и толкова по-дълго се съпротивляваше. Един вид, развиваше вторичен снобизъм.  Моля се Ема да не е усетила тези мои мисли.

Освен бебетата от епруветки, хората са измислили и един нов начин да създават подобни на себе си същества. Начин, който те наричат клониране. И аз, и Ема не приемаме клонирането. Аз като душа не мога да разбера полезността от това от едно тяло да създадеш негово копие, но със същата душа. Тази душа е раздвоена, разкъсвана между старото и новото си тяло. Такава душа страда и трудно приема втората форма, която намира за излишна. В живота на хората често се случват алогични и труднообясними неща. Най-странното е научното любопитство. То понякога преминава граници, които не бива да бъдат прекрачвани от хората. Затова често Великата Енергия е гневна. Странно е, когато в едно тяло душата по някакви стари, кармични причини се раздвои, приеме двоен образ. Тогава страда и тялото, и душата, заради двойнствения си живот. Но също толкова болезнено и неразбираемо, когато една душа разполага с две форми. Недоумението и е разбираемо и пълно. Моля се за Ема да не се стига до крайния вариант засега, т.е. за бебето от епруветката. Надявам се, че нещата ще се наредят скоро и в положителен смисъл.
Защо родителството е толкова важно за хората? Всъщност, мисля че знам. Така както за нас, душите, е важно да си имаме форма, тяло, в което да обитаваме известно време. Така и за хората е от голямо значение да си имат своя малка душа, която да повтори тяхната форма и която ще ги продължи във времето. Ние, душите, приемаме хората като свои деца. Като грижовни родители стоим плътно до тях. И никога не ги напускаме първи. Едва когато в тялото нещо се скъса и в него вече започнат да  не се усещат признаци за живот, едва тогава ние си тръгваме. Но винаги чакаме притаени наблизо, в случай, че тялото ни повика обратно. Трудно се напуска тяло, в което си се чувствал комфортно и уютно.
Приемам Ема като свое дете. Тя е моят дом, моето тяло, моето семейство. Двете не можем една без друга.
                                             
Source: Елена Любенова. Приказки за едно пътуване към себе си. София. 2010.


No comments:

Post a Comment

Followers