Monday 23 June 2014

"Приказки за едно пътуване към себе си" 29




(Откъс 29 от "Приказки за едно пътуване към себе си", in Bulgarian)
             *                *                 *
Ема периодично посещаваше акушерката, която не правеше кой знае какво за нея, но поне ежемесечно и даваше съвети за кратки разходки, които беше препоръчително Ема да прави, за да има по-добро кръвообръщение, а и за да разхожда енергията си, т.е. мен. Английското здравеопазване упорито следваше правилото, че  бременната жена не трябва да се стресира с много прегледи, за да не се пречи на естественото развитие на бременността, което пък според тях, също толкова логично и здравомислещо, беше в ръцете на Великата Енергия. Ема вече знаеше за тази основна грижа, която хората получаваха от Великата Енергия, но си въобразяваше, че здравната система я подпомага със своите си методи и средства. Това е всеобщата заблуда на хората за здравната система, че първата грижа на представителите и, след като положат Хипократовата клетва, е да хукнат да спасяват  човечеството, даже и с цената да жертват от съня си. Това се случваше твърде рядко, или почти никога. Но те никога не  си признаваха открито за това, а винаги го маскираха под формата на различни бюрократични извинения, които доста често се свеждаха само до това, че има недостиг на персонал и свръхизлишък от пациенти. Пациентите протестираха пък, че те са толкова много, защото онези не си вършеха качествено работата. Това отдавна се беше превърнало в омагьосан крът, от който трудно се излизаше, но в който обвиненията и добронамерените препоръки прелитаха хаотично и периодично от едните към другите.
Ема беше подочула нещо вече за тази стара вражда и обикновено избягваше да взема страна, но сега като бременна, тя смяташе, че ще има повече права и че няма да се нареди във всеобщата редица на обикновен пациент. Защото тя не  беше обикновен пациент, а жена, която беше на път да дари живот и да помогне на една малка душа да се сдобие отново с тяло. Здравната система обаче и този път беше непоклатима в праволинейността си и в тесногръдието си и не отстъпи нито за един преглед повече. Извън желязната хватка на здравната система оставаха чистият въздух, разходките, положителните емоции, които бяха по желание и безплатни, защото здравната система все още не беше  обложила и тях с данък и приемно време. Ако имаше поне капка здрав разум, Ема трябваше да се възползва от цялото това безплатно богатство незабавно, и да гребе с пълни шепи от безплатния позитивизъм.

Ема този път послуша вътрешния си глас, т.е. мен, и постъпи точно така. Остави настрани споровете със здравната система и се отдаде на системни разходки на чист въздух. Всичко това мен ме устройваше, защото моето безсмъртно здраве зависеше единствено от добрите емоци, които чувства Ема. Традиционната здравна система е безсилна пред страданията на нас, душите, защото в самонадеяността си те даже  отказват да признаят, че все още няма изобретено човешко лекарство, което да е в състояние да окаже благотворно, лечебно  влияние на страдащата душа. Когато страдаме ние, душите, това влияе  нетолкова на продължителността на живота ни в тялото, а на нашето качество и на способността ни да влияем на хората. Което вече е повод за сериозна тревога и подозрение за предстояща среща с Великата Енергия, която редовно проверява как си изпълняваме поетите не по наша воля, а по предназначение задължения към хората.
Малко е да се каже, че английската природа изглежда очарователно. Тя е като една добре поддържана лейди малко над средната възраст, като при жените никога не се знае къде точно минава тази граница. Английската природа е аранжирана и обгрижвана така, както се полага на лейди, с цялата отговорност, която поемаш, имайки предвид колко са капризни жените по отношение на крайния резултат на своята външна хубост. Грижите по нея са с вековна давност, което ни най-малко не намалява нейния чар, а напротив – дава време и възможности на редки дървесни видове да се развият и да заблестят в цялата си прелест. Към английската природа не можеш да изпитваш друго чувство освен на обожание и респект. Респект към прословутото английско търпение, институциализирало се и добило популярност по света като “традиция”, която местните градинари развиват векове наред, обогатявайки флората с все нови и нови видове.
 Разнообразието се е подпомагало и от съществуването на Британската империя. Само можем да предполагаме и да гадаем от колко части на света са били докарвани в Англия различни семена на редки екзотични растения. Те са били аранжирани с артичността на художник и затова отношението към английската природа  е плод на естетическата наслада, която са изпитвали тези градинари-виртуози. Оформена красиво и романтично от грижливата човешка ръка, предавала векове наред рецепетите за естетическото. Природата в английската провинция изглежда точно така, както е описана в романите на Джейн Остин например. Едно от основните занимания на нейните герои са дългите разходки навън, описани толкова привлекателно от авторката. Традицията е много важна за англичаните – тя е нишката, която свързва миналото с настоящето и бъдещето.
Природата в родината на Ема се аранжира почти от само себе си и без голяма намеса и старание от страна на хората. Но като цяло и в миналото, и днес се забелязва едно по-прагматично отношение към нея. Флората е оставена почти само на себе си, като на места е дива и сурова – такъв, какъвто е и животът на хората. Не че липсва и специалната аранжировка, но тя обикновено трудно си пробива път през задължителните зеленчукови градини, така нужни за оцеляването на хората. Не са толкова типични – нито в миналото, нито днес, и дългите, безцелни разходки сред природата. Защото времето обикновено се използва за обработване на зеленчуковите градини – поне в селата  е все още така. Така полезното, узаконено вече  от традицията, трудно отстъпва на безполезното - приятното и естетичното. Обикновено те се съчетават в неравна комбинация, което е показателно за начина на живот на хората през вековете.
По време на разходките Ема приличаше на разхождащ се аквариум с подскачащата златна рибка вътре. Но златната рибка  се забавляваше безкрайно, защото използваше случая да подскача в ритъма на походката на Ема, един вид упражняваше нови движения. А малката и душа и аз прекарвахме времето в обсъждане и сплетничене на всичко, което срещахме. Обикновено разходките се случваха в близкия парк, който се пресичаше от река и няколко пътеки, които го опасваха надлъж и нашир.
Понякога на пътеките кипеше оживен живот (обикновено около пет и дридесет вечерта) и тогава те приличаха почти на магистрали, в които, подтичвайки се разминават представители на различни биологични видове: работещи до късно хора, които набързо разхождаха повече по задължение домашните си любимци; тичащи за здраве и слабо тяло мъже и жени; птички, които прелитаха с писък над главите на хората, бързайки да нахранят домочадието и връщайки се от лов; патици, които за малко напускаха гнездото с яйцата, които мътеха и бързаха да се подкрепят някъде и с нещо, преди да се е стъмнило; рибки, които цял ден се бяха крили от по-упоритите рибари, които повече от скука и липса на работа висяха цял ден по реката, та сега наставаше тяхното рибешко време. За насекомите и червеите всяко време беше удобно за живот, та затова те щъкаха цял ден без посоки в  опознаване на  света. Въобще, цялото животинско и човешко царство вечер беше обхванато от суетня и треска да свърши задачите си по-бързо. Но имаше и часове, предимно през деня, където на пътеките беше собено тихо и приятно и почти не се срещаха хора. Обикновено Ема се разхождаше по това време.
Source: Елена Любенова. Приказки за едно пътуване към себе си. София. 2010.

No comments:

Post a Comment

Followers