Wednesday 7 November 2012

Slovenščina


(in Slovenian)

Število maternih govorcev: 2,2 milijona.

Slovénščina je južnoslovanski jezik z okoli 2,2 milijonoma govorcev po svetu, od katerih jih večina živi v Sloveniji. Je eden redkih indoevropskih jezikov, ki je še ohranil dvojino. Glede na število govorcev ima veliko število narečij. Za zapisovanje slovenščine se uporablja gajica. Govorci

Slovenščino govori okoli 2,3 milijona ljudi, večinoma v Sloveniji (1.727.360). Poleg tega jo govorijo še v Beneški Sloveniji, Furlaniji-Julijski krajini v Italiji (100.000), na Koroškem v Avstriji (50.000), v Istri na Hrvaškem (25.000), v madžarskem Porabju (3.200) in v drugih delih Evrope kot tudi drugod po svetu (v Nemčiji, ZDA, Kanadi, Argentini, Avstraliji in Južnoafriški republiki) (400.000).

Značilnosti

Slovenščina ima 25 črk, s katerimi se zapisuje 29 glasov. Pozna 3 slovnična števila, 6 sklonov z osmimi sklanjatvami in tremi slovničnimi spoli.

Zgodovina

Slovenščina se je razvila iz praslovanščine. Najstarejši zapis v slovenščini so Brižinski spomeniki, ki so nastali v 10. ali 11. stoletju na Koroškem.
Knjižno slovenščino so v 16. stoletju razvili protestantski pisatelji (Primož Trubar, Jurij Dalmatin, Adam Bohorič).

Sklanjanje

Slovenščina ima šest sklonov: imenovalnik, rodilnik, dajalnik, tožilnik, mestnik in orodnik. Samostalniki se v slovenščini sklanjajo z dodajanjem obrazil (obstajajo izjeme, ko se spremeni sam samostalnik).
V slovenščini obstaja osem sklanjatev.
Primer sklanjanja (beseda konj, prva moška sklanjatev):
Skloni
Vprašalnice
Sklanjanje (konj)
1. imenovalnik
kdo ali kaj?
konj
2. rodilnik
koga ali česa?
konja
3. dajalnik
komu ali čemu?
konju
4. tožilnik
koga ali kaj?
konja
5. mestnik
(pri) kom ali (pri) čem?
(pri) konju
6. orodnik
(s) kom ali (s) čim?
(s) konjem

Spreganje

govoriti
ednina
dvojina
množina
1. oseba
govorim
govoriva
govorimo
2. oseba
govoriš
govorita
govorite
3. oseba
govori
govorita
govorijo

Slovnični časi

Slovenščina pozna štiri slovnične čase: predpreteklik, preteklik, sedanjik in prihodnjik, vendar se predpreteklik v vsakdanjem jeziku več ne uporablja.
Glagol hoditi v vseh časih (uporabljen je glagol v ednini, tretji osebi in moškem spolu):
predpreteklik
preteklik
sedanjik
prihodnjik
je bil hodil
je hodil
hodi
bo hodil

Narečja

Po splošni oceni ima slovenščina 48 narečij in govorov. Tolikšna raznovrstnost jezika je pogojena z geografskimi, političnimi, zgodovinskimi, družbenimi in drugimi razlogi.
Narečnih skupin je osem: dolenjska, gorenjska, koroška, primorska, štajerska, panonska, rovtarska in kočevska.
Slovenska narečja so različna tudi do te mere, da se nekatere različne narečne skupine med seboj le stežka razumejo. V javnosti se uporablja knjižna slovenščina, ki se jo večinoma srečuje le v knjižni obliki ter javnih občilih. Knjižna slovenščina je abstrakcija narečnih sistemov po dognanjih zgodovinskega jezikoslovja in temelji zlasti na osrednjih narečjih (dolenjščini, gorenjščini).

Funkcije slovenskega jezika

Slovenski jezik je državni in uradni jezik Republike Slovenije, je tudi uradni jezik v zamejskih območjih s slovenskimi manjšinami.

 

 

No comments:

Post a Comment

Followers