Sunday 19 March 2017

ОСНОВНИ ЧЕРТОЖНИ ИНСТРУМЕНТИ



Популярна математика за всички. Общи математически умения за всеки ден от живота.
Опитваме се да си освежим знанията по математика, а и да намерим отново тяхното място в различните сфери от нашия живот, за да се убедим че математиката е наистина част от много наши дейности. Не, в нашите уроци няма да има изпити, затова се отпуснете и се радвайте на новите си открития. Не искам да ви плаша, но прекарах вчера вечерта да напиша учебен план с всички теми, които подробно искам да ви представя, по-точно техният брой е между 100 и 150. И всички тези математически теми имат място в нашия живот. А сега се успокойте и да започваме.
Започваме с най-основното – какви чертожни инструменти ще са ни нужни, за да се занимаваме с математика, макар и на това популярно ниво. Забравили ли сте за тях? Нека да си ги припомним. Сигурна съм, че някои от тях са вече част от вашия живот, а други ние съвсем съзнателно сме забравили, защото са били част от нашия страх от изпитите по математика.
И така какво ще ни бъде нужно оттук нататък:

1. МОЛИВ – Ние познаваме молива и вярвам, че всички постоянно го използваме с различна цел. Неговата положителна страна е, че когато направиш грешка, можеш да я изтриеш. Моливът за математически цели е основно черен, но аз оставам на вас да изберете любимия си цвят – няма да се сърдя, ако рисувате любовни сърца с червен молив, жълти слънца с жълт или оранжев молив, зелени гори и планини със зелен молив. Всеки е свободен да рисува това, което му липсва в живота. Моля, не рисувайте пари, защото ще ме натъжите и ще си мисля лоши неща за вас. Ние струваме повече от това да мислим за нещо толкова банално като парите. Затова използвайте смело молива и в живота. Рисувайте усмивки, любов и числа, положителни числа. Има нещо доста неприятно в отрицателните числа, но за това ще говорим, когато дойде урокът за положителни и отрицателни числа. (За мое оправдание ще кажа, че ще имаме и урок за парите, спокойно! На този урок ще ви дам свободата да си фантазирате и да рисувате колкото си искате нули след избраното от вас число. Така поне за един урок всички ще сме милиардери. )

2. ОСТРИЛКА – Е, това е много полезен инструмент. Защото моливът и острилката вървят ръка за ръка. Реално в живота ние имаме нужда да подостряме и държим в изправност много и различни по тип неща, като например нашето вдъхновение, любознателност, човещина, състрадателност и любов към живота. Обикновено острилката в тези случаи е нашата съпротива на идеята за край изобщо, а и нашето желание да покажем на живота, че в нас има инат и любов да побъркаме живата и неживата материя с нашата упоритост и направо цялата вселена.

3. ГУМА – Изключително полезен инструмент. Какво би бил нашият живот без гумата – толкова често се налага да триеш лоши неща, които ти се случват, лоши спомени, хора, сълзи, страдание и печал. Трийте смело.

4. ЛИНИЯ – Използвайте линията винаги, когато искате да вървите по права линия. Когато животът ни криволичи и не сме сигурни какво да правим, когато губим посоката на живота, тогава вземаме линията и измерваме разстоянието в сантиметри или милиметри. Изключително полезно е да знаем на колко сантиметра от нас се намира чашата ни с кафе например. Когато мерим собствената си гордост, почтеност и човещина – тогава трябва да мерим строго, защото тези понятия трябва да са на милиметри от нас, даже не трябва да има никакво разстояние между нас и тях, ние имаме постоянна нужда от тях. За големите разстояния използвайте метър.

5. ТРИЪГЪЛНИК – Тук може да е сложно понякога. Върши същата работа, както линията. Но има това предимство, че може да измери и прав ъгъл, а и да ти помогне да го очертаеш като триъгълник. Правият ъгъл е полезно нещо и в живота – понякога трябва да си тръгваш от някои любовни триъгълници по права линия, да бягаш и да не се обръщаш изобщо. Какво да правиш, ако острият или тъпият ъгъл те настигнат и едновременно ти се обяснят в любов? Тогава се спираш, броиш и избираш един от тях. Но любовният триъгълник е сложно нещо. Лошото е, че когато разумът ти казва да бягаш от триъгълници, защото ъглите им могат да са опасни, проблемни и да причинят страдание, тогава сърцето ти се инати и за нищо на света не иска да се признае за победено, иска то да е победителят. В тези случаи вие сами решавайте какво да правите, аз нямам отговор.

6. ПЕРГЕЛ С МОЛИВ – О, боже! Точно този инструмент беше моят личен кошмар. Така и не се научих да държа стегнат молива, за да се нарисува красив кръг. Трябва да практикувате. Ако сте в момент от живота си, когато ви липсва хармония и пълнота, тогава пергелът може да ви помогне да нарисувате един перфектен кръг. Кръгът, както се знае от древността, е символ на съвършенството, завършения жизнен цикъл, хармонията, безкрайната слънчева, а и божествена енергия. Хората по-често трябва да използват пергела, за да рисуват щастливи кръгове.

7. ТРАНСПОРТИР –Това е полезен инструмент, известен още от древен Вавилон. Състои се от малка линия и полукръг, на който са разположени градусите от 0 до 180 или и до 360. С него можете да чертаете на колко градуса да са отворени ъглите. Винаги когато в живота ви е нужна ясна стратегия, план и цел, опитайте да ги постигнете с помощта на точни градуси.

8. КАЛКУЛАТОР – За нашето ниво на популярна математика той може изобщо да не ви трябва. Но ако прецените, че изчисленията стават много трудни и изобщо няма да ви трябват във вашия конкретен живот, нищо, че аз изобщо, без да имам реална представа за вашия живот, твърдя обратното, тогава можете да си играете с калкулатора и да си изчислявате например колко ще остане от заплатата ви, когато си платите сметките. Може и да изчислявате на колко сте години, ако сте от хората, които предпочитат да не помнят на колко точно са години.


9. СПЕЦИАЛНА ХАРТИЯ НА МАЛКИ КВАДРАТЧЕТА – Не се тревожете за нея. Ще ни трябва едва когато започнем да упражняваме графики и едва когато се уверим, че графиките имат място в нашия живот, тогава ще ви помоля да ми покажете вашите графики, нарисувани на специална за това хартия. Тази хартия е идеална да упражняваме трансформации на форми. Животът като цяло познава безброй видове трансформации, като например: раждане, младост, средна възраст, старост, смърт, раждане. Ще се справите, сигурна съм.

10. ПРАЗЕН ЛИСТ ХАРТИЯ – Да си драскате разни неща, когато ви е скучно или да си записвате разни свои мисли, които ви минават през главата, докато се опитвате концентрирано да начертаете кръг с пергела, а той не се получава толкова кръгъл и толкова съвършен. Понякога на този лист можете да си рисувате хора, за които си мислите, а и вашето отношение към сезона навън – есенни листа как падат хаотично, пролетни листа как се раззеленяват, сняг или дъжд.

11. ШОКОЛАД – Това не е точно чертожен инструмент, но е добре да имате шоколад наблизо, ясно е защо. Той е отличен антидепресант и стимулатор на жизнената енергия.

( Елена С. Любенова)


No comments:

Post a Comment

Followers