Sunday 5 February 2023

МОЖЕ ЛИ КРАСОТАТА ДА СПАСИ СВЕТА?

МОЖЕ ЛИ КРАСОТАТА ДА СПАСИ СВЕТА?


(Есе от Емма Димитрова, на 14 години)

 Идеята за красота е навсякъде. Можем да я видим в много форми – във фигурите на моделите, в изкуството и музиката, в красивите цветя на природата, в действията и думите на хората. Едно от многото определения за красота е „комбинация от качества, цвят или форма, която радва естетическите сетива, особено зрението“. За да разберем по-добре дали красотата е ключът към спасяването на света, трябва да разберем какво съдържание имат формите на красотата. Могат ли всички те да спасят света или само някои?

Първо, нека поговорим за красотата на хората. Това е най-противоречивият вид красота – начинът, по който изглеждат хората. Обществото е въвело строг набор от правила, които диктуват какво прави човек красив. Можем да видим това просто като погледнем социалните медии: ще видим публикации на конвенционално красиви модели с хиляди харесвания и всичко, което изглежда различно, бързо се измива и игнорира от алгоритъма. Това е изкривената красота, която контролира умовете на обществото: смазващият натиск да изглеждаш по определен начин, за да бъдеш приет от обществото. Хората често могат да прекарат целия си живот в преследване на желания външен вид, приет от обществото, променяйки себе си, за да се впишат в определена група. Разбира се, те може и да постигнат телата им да изглеждат привлекателно, но има ли нещо зад този повърхностен външен вид? Може ли начинът, по който някой се облича или изглежда по определен начин физически, да промени света? Считаме това за въпрос с отрицателен отговор. Безсмислено е да се възлага надежда да спасим света само с красотата на нашите тела.
 
И така, ние изключихме физическата красота на хората: тя е кратка, тленна, непредсказуема и често непостижима и следователно не е ключът към спасяването на света. Въпреки това, не губете надежда, тъй като това не е единственият вид красота, който трябва да изследваме. Нека изследваме културната красота - красотата и радостта, които носят изкуството, музиката и литературата. Това са капсулите, които улавят най-съкровените ни емоции, нашето въображение. Изкуствата са изключително мощни инструменти - те са първият знак за просперираща цивилизация, постоянна характеристика на човешкия живот и инструменти за себеизразяване и разказване на истории. Има причина изкуствата да са първото нещо, върху което едно правителство се опитва да поеме контрол, когато не иска да управлява демократично. Изкуствата са влиятелни и въздействащи върху хората. С власт над изкуствата вие имате властта да промените начина, по който хората действат и мислят, както и начина, по който тълкуват свободата. В резултат на това изкуствата имат силата да държат хората в капан или да ги освобождават. Тази красота крие истини и лъжи, които често могат да я направят да изглежда грозна, но изкуствата са влиятелен инструмент, който може да помогне за разпространението на истини, ако се прави правилно. Когато е така, можем да кажем, че това е красота, която може да спаси света, като даде на хората шанс да мислят сами и да се освободят от злините.
 
Досега говорихме за красотата, която идва от хората, но какво да кажем за красотата, предоставена ни от нашата планета - природата? Има неоспорима красота във всички видове пейзажи - от спокойни поляни, през хълмисти планини, до невъобразимо необятни океани. Не само те, но и съществата, които ги обитават: маймуните в джунглите, животните в полетата, птиците, които наричат великите небеса свой дом. Техните взаимодействия и среда представляват истинска, сурова красота, която може да ни вдъхнови да бъдем верни на себе си. Присъствието на природата ни помага да се заземим в нашия натоварен живот и ни дава свеж поглед върху живота. Ако помогнем да се грижим по-добре за света, ако се опитаме да го спасим – той ще ни спаси.
 
И накрая, трябва да отделим малко време, за да помислим за красотата, която е дълбоко в нас - красотата да можем да правим добри дела и да казваме мили неща, красотата, която идва от нашата душа. Тази красота не трябва да е сложна и усмивката може да се окаже също толкова красива, колкото полето, пълно с цветя. Добрите думи и действия са най-добрият вид красота, защото са безплатни, лесни за изпълнение и се разпространяват бързо. Например, ако някой ви каже нещо мило, вие ще искате да кажете нещо мило на някой друг и така започва този красив цикъл. Красивите действия имат красиви последствия. А това може абсолютно да промени света на хората към по-добро.
 
И така, какво научихме? Научихме, че някои видове красота могат да помогнат за спасяването на света в различна степен. Независимо какъв тип красота е, ако видите нещо красиво и то ви прави щастливи и искате да направите нещо красиво в замяна, това е истинската красота. Когато хората видят красота, те може да искат да я пресъздадат, независимо дали това е като пишат, разхождат се сред природата и я оценяват или просто отвръщат с усмивка. Така може да започне неудържима пандемия от красота, която несъмнено ще промени света към по-добро.
 
 

No comments:

Post a Comment

Followers