Wednesday 24 October 2018

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДАННИ В ЛИНЕЙНА ГРАФИКА //„LINE GRAPH“


Линейната  графика е още един вид графично средство да се визуализира серия от данни. Името и идва от крайния вид на графиката, която представлява линия. Линейната графика представя квантитативни данни през определен период от време. Тя се използва най-вече, когато трябва да се покажат тенденции и да се анализира как данните се променят с времето. Линията се получава от съединяването на точките, които се отбелязват при срещата на двете координати (x)  и  (y). Посоката на линията е като показател за това каква е тенденцията на данните. Ако линията върви нагоре, то стойностите се повишават, ако линията отива надолу, то тенденцията е стойностите да се понижават. Една графика може да се състои от няколко линии, които отразяват промените при няколко вида данни. 

Графики с една линия.

Например графиката по-долу представя промяната на температурата в течението на един ден – от сутринта до вечерта. 



Какво ни е нужно, за да начертаем линейна графика като тази:

  1.     Задаваме заглавие на графиката. Заглавието зависи от вида на данните. Например заглавиета на линейната графика по-горе може да е: „Промяна на температурата за един ден“.
  2.     Наличие на предварително събрани данни, чиято промяна за определен период от време искаме да отбележим визуално чрез графика, за да анализираме тенденциите. В този случай е нужно да измерим температурата през деня, като избираме пет времеви опорни точки.
  3.     Построяваме хоризонталната координата (х), на която поместваме времевите опорни точки. Построяваме вертикалната координата   (у), на която отбелязваме градусите, които са част от събраните данни, те трябва да включват най-високата температура и най-ниската. Ако температурните данни включват и отрицателни температури, трябва да удължим вертикалната координата надолу, за да можем да отбележим отрицателните числа.
  4.     Нанасяме събраните данни, например температурата в 9 ч. сутринта е 9 градуса, отбелязваме го с точка или с кръстче. По същия начин нанасяме и останалите данни.
  5.     С линия съединяваме нанесените точки или кръстчета.
Графики с повече от една линия.

На горната графика можем да нанесем едновременно данните за промените на температурата в няколко дена или за един и същи ден в различни населени места. Чертаем линиите с различен цвят, за да се различават. Графика с няколко линии могат да са много удобни при паралелното сравняване.
Следващата графика е добър пример за представяне на няколко линии едновременно на една графика. Представени са банковите клонове в три града Лос Анджелис, Ню Йорк и Чикаго, които са отбелязани с различен  цвят. По хоризонталната координата са годините, които се сравняват – 2011, 2012, 2013, 1014. По вертикалната координата са нанесени парите в милиони долари, като интервалът между тях е един милион долара. Нанасят се данните за трите банкови отдела поотделно, свързват се с линии и като резултат се получават три линии, чрез които паралелно може да се сравни ситуацията между отделите. В случай когато се предвиждат няколко линии на една графика, е добре да се включи и „ключ“, който да уточни кой цвят за какво се отнася.




Линейната графика може да е много полезна като визуално средство да се представят например продажбите за няколко месеца, получаваната заплата през годината, увеличаването на заплатата в течение на годината, прием на студенти през годините, успех на студенти през месеците и други подобни данни, които се променят в определен времеви отрязък. Категорията на времевия отрязък винаги заема хоризонталната координата. В този смисъл линейната графика е добро графично допълнение на всяка презентация, стига събраните данни да са представени количествено с цифри.
Линейната графика не изисква някакви специални чертожни умения и тя може много лесно да бъде построена. Ако все пак, тя не е по-силите на нкои от нас, то за целта на нейното построяване може да се използва различен компютърен софтуер. Линейната графика е една от най-разпространените графики и тя може да бъде много полезна като добро визуално графично средство за представяне на тенденциите при промените през определен период на какъвто и да е вид количествени данни. 

Следват още полезни теми, които ще покажат богатството на изразния език на математиката.
(Елена С. Любенова)


No comments:

Post a Comment

Followers