Friday 5 October 2018

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДАННИ В „ХИСТОГРАМИ“/ „HISTOGRAMS“


Хистограмата е вид стъпаловидна диаграма, в която могат да се представят и  организират данни. Хистограмата много прилича на бар чарта. Двете диаграми се различават по няколко неща: 
1.    Първо, в хистограмата се представя само една категория данни, докато в бар чарта графично могат да се органиират няколко категории данни. 
2.   Второ, бар чарта отразява дискретни данни, които могат да се броят. Хистограмата представя продължителни данни, които могат да се измерват. 
 3. Третата разлика засяга графичния изглед на двете диаграми. Докато колоните на бар чарта се чертаят с разстояние между тях, колоните на хистограмите трябва да са залепени една за друга, което отразява спецификата на самите данни. 

Ето един пример за това как изглежда хистограмата, която отразява данни за височината на няколко черешови дървета:



Хистограмата е изобретена като графика от Карл Пиърсън (27 March 1857 – 27 April 1936), английски математик, основател на дисциплината „математическа статистика“. Карл Пиърсън използва за първи път термина „хистограма“ през 1891 г., като е словообразователно свързана с „historical diagram.

Хистограмата е точно представяне на числови данни от една категория в числов диапазон. Изобразената област от всяка колона представлява съответната относителна честота. Обикновено хоризонталната ос (оста X) представя някакви категории данни. Вертикалната ос (оста Y) описва разпространението. Височината на колоната изразява честотата, с която се срещат данните. Хистограмата се построява по получени за определен времеви период данни, които се разпределят в няколко интервала. Броят на данните от всяка честота се изобразява с височината на колоната.
Хистограмата няма масово приложение и предпочитание като вид графично средство за представяне на данни. Тя не е най-популярното графично средство, а също така не е и най-лесната за чертаене графика. Обикновено тя е съзнателен избор на графично средство от специалисти, които знаят за силните страни и възможностите на хистограмата. В такъв случай обикновено се избира подходящ компютърен софтуер, който да начертае хистограмата, която ще бъде точна, прецизна и изпълнена акуратно в графично отношение.
За всички останали, нематематици и неспециалисти, представихме съвсем накратко графичното средство, наречено хистограма, за да покажем богатството на изразния език на математиката.
 Следват още полезни теми от математиката.

(Елена С. Любенова)
 


No comments:

Post a Comment

Followers