Thursday 26 July 2018

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДАННИ В „БАР ЧАРТ“ / 'BAR CHART'


Събраните данни могат да бъдат графично представени и в Бар чарт, наричан още и „бар графика“, „бар диаграма“. Думата „Bar“ е всъщност правоъгълната лента, колона, която показва промените в данните. Бар чартът се използва най-често за сравнение на дискретни данни, данни, които се броят. За продължителните данни, които са резултат на измерване, се използват хистограмите, които приличат на бар чарта, но има и някои разлики;хистограмите ще разгледаме по-нататък.  

Ето един пример за бар чарт: 

 


Днес бар чартовете се използват постояннно, те могат да бъдат съвсем прости като представяне на данни, но могат и да представят малко по-комплексни отношения между данните. Чисто графично правоъгълните колони могат да са насочени както вертикално, така и хоризонтално, те могат да имаг и 3D форма, могат също така да показват положителни и отрицателни данни;отрицателна може да е например графиката на печалбата.

Ето пример за бар чарт с хоризонтално разположени правоъгълни колони:

 


Няколко имена на учени се посочват като създатели на бар чарта. Името на шотландеца Уилям Плейфеър (1759-1824) се споменава най-често като първосъздател на няколко вида графики диаграми – лайн графика, пай чарт, бар чарт и съркъл графика.

Има няколко важни стъпки, които трябва да следваме, ако искаме да построим бар чарт. Няма значение в каква посока ще са насочени правоъгълните колони – хоризонтална или вертикална, защото това е по-скоро въпрос на предпочитание и място, на което да се начертае. Важното е обаче да се запомни, че височината на колоните зависи от честотата на събраните данни. Колоните трябва да са еднакво широки и между тях  задължително трябва да има оставено празно място. 

И така най-важните стъпки в построяването на бар чарта са:

    1.  Заглавие. Най-напред трябва да решим каква по тип информация ще представим в бар чарта. Това може да е проучване за любим филм, плод, кола, печалба по  месеци и много други. От това зависи какво ще е заглавието на бар чарта, а заглавието е нужно, за да може бързо да се ориентираме каква история ще ни разкаже диаграмата пред нас. Обикновено това е съчетание от думи и цифри, като думите са обобщени категории на неща.
  
     1.   Събиране на данните. За да съберем данните, използваме метода на анкетата и въпросите, които я изграждат. Събирането и записването на данните, както знаем вече, може да се извърши чрез тали чарт и честотна таблица, или чрез обикновена таблица. Но е задължително да имаме таблица с данни, които да представим графично чрез бар чарта, който показва визуално  сравняване на информация. Ето напримр една таблица с данни за любим тип  филм. От таблицата се вижда, че четирима души харесват комедиите, петима харесват екшън филмите, само един харесва драмите и така нататък.






      3. X и Y координати. Следващата стъпка е да начертаем двете координати - X и  Y. X координатата е винаги хоризонтално разположена, а   Y координатата е вертикална. Едната координата ще представи цифровата стойност, а на другата ще са разположени категориите, които проучваме, като например продажби, цени, оценки, количество от нещо и т. н.


     4.  Названия на координатите. Двете координати трябва да си имат названия, за да става ясно по какъв начин се сравняват данните. Названията зависят от вида на събраните данни и обикновено ги има в таблицата. На Х  координатата се изписват инициалите или целите имена на сравняваната категория. По Y координатата се разпределят на равни интервали цифровите данни, като интервалите се съобразяват с най-голямата и най-малката величина. Интервалите трябва да са на еднакво разстояние един от друг. В примера по-долу по Х координатата са първите букви на месеците:
 



  5.   Чертаене на правоъгълните колони. Следващата част е да начертаем правоъгълните колони. Започваме от Х координатата и първата категория и чератем колона нагоре до цифровата стойност, която се отнася за тази категория. Понякога стойността на колоната може да е междинна, т.е. между две по-големи стойности, и тогава можем приблизително да разчетем нейната стойност. В някои случаи, като например, ако сравняваме печалба по месеци, е възможно за дадени месеци да липсват данни и тогава местата за колоните остават празни. Важно е да се запомни, че колоните не са залепени една за друга, защото те представят  дискретни броими данни. Ето пример за последния етап на диаграмата: 




   6.   Сравняване и интерпретиране. Предимството на сравняването на данни чрез бар чарта е, че визуално по-лесно се възприемат приликите и различията в стойностите, представени чрез височината на колоните. Много по-бързо и лесно може да се анализират данните и да се направят съответните изводи.



    Днес живеем във време, когато разполагаме с множество софтуерни програми, които са създадени така, че да ни улесняват откъм чертаене на различни по тип графики. Софтуерните програми предлагат готови графики, които само трябва да запълним с наши данни, представени в таблица. Когато става въпрос за повече на брой и по-сложни данни, използването на  компютърните графики е наистина удобен и лесен начин и би било глупаво да не се възползваме от тях. Но ако става въпрос за малко на брой данни, тогава и ние сами можем да начертаем бар диаграмата. 

     Надявам се, че основните стъпки за построяване на основен по тип бар чарт, са полезни и всеки може да се упражни да начертае своя собствен бар чарт. Например опитайте се да опишете в таблица основните разходи на вашата заплата за един месец. Мисля, че ще се получи интересен бар чарт, в който по Y  координатата ще се разположи вашата месечна заплата, разделена на равни интервали. По Х координатата ще се разположат названията на нещата, за които средно всеки месец харчите заплатата си, като например: наем, храна, дрехи, обучение и много други, които ще са различни за всеки от нас. Но чрез бар чарта можем визуално да сравним за какво харчим най-много и най-малко например.


   Следват още полезни теми от статистиката и математиката.

      (Елена С. Любенова)



No comments:

Post a Comment

Followers