Sunday 30 April 2017

СИМВОЛНО ЗНАЧЕНИЕ НА ЧИСЛАТА




Това е много интересна, дискусионна и безкрайно дълга тема. За да добием пълна представа за нея, трябва да разгледаме всички числа и как те се възприемат като „културни факти“ във всички култури и религии по света, а също така и в по-примитивните, безписмени култури. Това е възможно на практика, но би било чудесна тема за отделна книга  например. Нашите уроци са кратки и те целят само да поставят въпросите, да припомнят и да събудят любопитството. Имайки предвид това, в нашия кратък урок ние ще се спрем на някои популярни факти предимно за числата от 1 – 10, и  то предимно в европейските страни и някои други.
В някои култури и религии по света някои числа са смятани за „специални“. За други числа се смята, че представят божествени   отношения и явления. Но не всички числа имат този „божествен късмет“, защото в много култури по света хората се страхуват от определени числа и ги смятат даже за фатални, които носят нещастие. Какво толкова ужасно нещо трябва да са направили горките числа, за да ги постигне такова проклятие? За съжаление, в много от случаите  никога няма да се разбере това лоша съдба ли е или просто стечение на лоши исторически и културни обстоятелства, които пренасят през вековете лошата слава на конкретния случай, който се залепя за числото изобщо. И така, числото си върви с несправедливо прикрепената му лоша слава. Но колко общо има това с математиката? Или числата са само символен език, който представя ситуацията чисто количествено? Истината е някъде по средата – между науката математика и мистицизма на самия живот.
Едно е сигурно обаче – сигурно всеки от нас си има своите любими числа. Това може да е датата на нашето раждане или датата на някакво друго важно събитие в нашия живот, все числа, които ние смятаме за „щастливи“ числа, които ни носят късмет. Чисто интуитивно ние винаги избираме първо тези числа. Те могат да означават броя на конкретен предмет, процес, разстояние или събитие. За всеки е различно, но ние винаги усещаме тези числа като важни и носещи късмет. Въпросът се свежда пак до това дали тези числа наистина имат тази магическа сила да носят късмет, или става въпрос за чисто съвпадение. Бог ли ги движи, или сляпата случайност?  Като цяло обаче, нашите вярвания и предразсъдъци за някои числа имат своите корени в обществото, в което живеем. Например числото „четири“ е неутрално в европейските страни, докато в някои азиатски страни то се смята за число, носещо нещастие, такива страни са  Китай, Тайван, Сингапур, Япония, Корея, Виетнам.
 В Европа, Америка и някои други части на света, се смята,  че числото „13“ носи нещастие. Някои хора дотолкова се страхуват от това число, че даже в асансьорите на някои хотели липсва тринадесети етаж, за да не всява паника у хората, че когато асансьорът  например спре на 13-ти етаж нещо лошо и ужасно ще се случи с тях. Даже съществува отделна дума да означи страха и фобията от числото 13 „Triskaidekaphobia. В няколко култури съществуват обяснения на този страх. Библейското обяснение е, че по време на Тайната вечеря Юда е бил тринадесети поред на масата, а именно той след това предава Исус. Оттук и се пренася неприятното очакване, че нещо лошо ще се случи. Подобни суеверия за числото 13 са свързани с викингите, имало ги даже в древен Вавилон. Могат да се намерят дълги списъци на злощастни събития, които са се случили на 13-то число от даден месец или в 13 часа.
Друго такова „фатално“ число е числото 666. А страхът от числото 666  е силно разпространен. Съществува специална дума и за тази фобия – Hexakosioihexekontahexaphobia. В Библията  числото 666 е  известно като числото на дявола.
 Съществува и отделна наука за числата, наричана „нумерология“. Нумерологията води началото си от древногръцкия мислител и философ Питагор. Тя изследва съответствията между числата и принципите, върху които е построен света, закономерностите които го движат и проекцията на числата в живота на хората.  Чрез анализ на числата от рождената дата   например може да   се добие  важна информация за характера, съдбата, добрите и лошите периоди в нашия живот. Но това е субективна наука, както астрологията например, която използва силата на числото 12, за да раздели зодиакалния цикъл на 12 зодиакални знака. Колко математика има в това? В известен смисъл има математика – в начина на възприемане на числата и на взаимоотношенията между тях.
И така, с какво се свързват отделните числа, символ на какво са според християнските и някои други вярвания? Ще разгледаме накратко числата от едно до десет.
Числото 1- Символизира началото, съзиданието. Понякога се приема и като символ на Бога. Често се използва и в израза „да си номер едно“,  което означава  да си най-добрият.
Числото 2 – Питагор е вярвал, че числото две означава разнообразие. Според Питагор това е първото истинско число, защото означава  повече от едно. „Две“ е двойствено число, нееднозначно, то може да е символ на хаоса, безпорядъка,  раздялата, конфликта. Но може да означава и точно обратното  - ред, порядък, хармония, баланс. То е „Ин“ и „Ян“ – две противоположни, но допълващи се сили, които движат целия космос. В Китай „две“ се възприема като щастливо число.
Числото 3 -  се възприема като свещено число в много религии по света. В Древен Египет е имало трилико божество, също както в Гърция и Рим. Християните също вярват в триединния бог – Светата Троица: Отец, Син и Свети Дух. В Исляма „три“  символизира човешката душа. Според Питагор числото „три“ символизира съвършената хармония, защото е комбинация от „едно“, което е символ на „единството“ и числото „2“, което е символ на „разнообразието“. Във вълшебните приказки “три“ се свързва обикновено със задоволство достатъчност: три са задачите или тестовете, които трябва да реши героят, за да получи наградата  или да излезе от заплетена ситуация.
Числото 4 – неговото значение обикновено се разглежда като комбинация от квадрат и кръст. Квадратът символизира стабилност. „Четири“  е числото на основните посоки на света, на годишните сезони, на четирите етапи на човешкия живот – детство, младост, зрялост, старост. Според Питагор това е числото на съвършенството, защото е първото число, което представя друго число (2) на квадрат. Но в някои азиатски страни „четири“ е табу,  защото звучи като думата „смърт“. За американските индианци  числото „четири“ символизира организацията, структурата, число, което разделя и подрежда космоса и в този смисъл е и символ на Земята.

Числото 5 – Според Питагор това е числото, което символизира брака, защото е съюз от две и три. За китайците символизира средата, средното положение. Има и специално значение за Ислама, означавайки брой на молитвените часове.
Числото 6 – В Китай например това число се асоциира с Рая. За християните „шест“ има амбивалентно значение. Може да означава завършеност, защото Бог е създал света за шест дена. „Шест“ е и символ на късмета, защото е най-голямата цифра на зарчето.  Но може да символизира и злото, дявола, явявайки се в комбинацията 666.
Числото 7 -  В много култури означава цялостност и  завършеност, защото обединява божественото небе с „числото три“ и Земята с „числото четири“. В Древен Египет това е било числото, което е символизирало вечен, божествен живот. В Библията се споменава с положителен и отрицателен смисъл.
Числото 8 -  За много култури  и религии това число символизира щастие. За християните символизира възкресението.

Числото 9 – Не се възприема еднозначно в различните култури. Например в Китай е щастливо число, защото звучи като думата „дълготраен“. В Япония е точно обратното, защото звучи като думата „болка“. В християнството се споменава хор от девет небесни ангели.

Числото 10 – Възприема се като цяло, завършено число. Според Питагор това е символът на космическото съзидание. Хората имат десет пръста на ръцете например, които се използват и като средство за броене.

Числото 12  има добра слава, защото с него се свързва броя на месеците в годината, броя на зодиакалните знаци, дванадесетте апостоли в християнството и други.
Съществуват още много други „специални“ числа. Числа, които една или друга култура смята, че имат особена сила, очарование, магия. Числа, при срещата с които, може да имаш късмет или точно обратното. Цялата тази добра или лоша слава на определени числа исторически винаги се свързва с конкретно събитие. Това събитие може да е било нещо, което реално се е случило, но може да е и нещо нереално, което е част от митове и легенди или религиозни вярвания. От този конкретен реален или измислен факт и тръгват през годините, а понякога и през вековете историите за числата, които носят късмет или нещастие. Ние си избираме да вярваме на това или  да подхождаме с недоверие. Все пак едно число, което е просто символ, само по себе си няма чак такава магическа сила, че да е в състояние да ни направи щастливи или нещастни. Даже всички числа, взети заедно, нямат такава сила. И макар това да е ясно на повечето от нас, всички ние по една или друга необяснима причина сме понякога нащрек по отношение на някои числа. Подсъзнателно ние оставяме необяснимите суеверия да са водещи. А е толкова трудно да се освободим от суеверията. Едно е сигурно -  за добро или лошо нашето въображение е по-голямо от реалността, в която живеем.

 (Елена  С. Любенова)

 

No comments:

Post a Comment

Followers